2023. január 4., szerda
Az ablakok párásodása nem csupán esztétikai probléma: a túlzottan párás levegő kedvez a penészgombák elszaporodásának, amely veszélyezteti egészségünket, továbbá elrondítja az ablakot (sőt, amennyiben a nyílás záró fából készült), akár tönkre is teheti azt.

Sajnos könnyen előfordulhat, hogy valakinek (és sokaknak…) nincsen pénze a megfelelő szigetelésre, vagy a nyílászárók cseréjére. Ebben az esetben se kell azonban lemondani a páramentes ablakokról…


Itt van pár alapelv és pár trükk!

Szellőztessük megfelelően a fürdőszobát, mert a legtöbb pára ott képződik. Nagy hiba kinyitni a fürdőszoba ajtót, mert így a teljes lakást elárasztja a párás levegő. Amennyiben van ablak a fürdőszobánkon, csak az ablakon át szellőztessük a helyiséget, ez alatt csukva tartva az ajtót.

Konyha esetében (ahol szintén magas a páraképződés), érdemes ugyanúgy eljárni. Amerikai konyhás megoldásnál használjunk a főzéshez minden esetben fedőt, amely nemcsak energiatakarékos megoldás, de a páraképződést is jelentősen visszafogja.

Megfelelő szellőztetéssel egyébként is sokat tehetünk a pára ellen: kerüljük azt a megoldást, hogy bukóra nyitjuk ki az ablakot, mert ez energiapazarló: szökik a meleg, és így a falak képtelenek átmelegedni, ráadásul a hőérzet is sokkal alacsonyabb (előbb fogunk fázni).

Ha azt akarjuk, hogy az elhasznált, párás levegő gyorsan távozzon a lakásból, pár percre nyissuk ki az ablakot, így nem hűlnek ki a bútorok és a falak. Ezt a fajta szellőztetést érdemes napjában többször, erős párásodás esetén akár óránként ismételni.

A leghatékonyabb trükk pedig az alábbi:Keresés ebben a blogban

Havi legjobbak

Ezeket láttad már

Heti legjobbak