2022. október 22., szombat

  • október 22, 2022
  • Ismeretlen szerzőA pogácsa nagy családi kedvenc nálunk (ezzel valószínűleg nem vagyunk egyedül), de miután ezt a receptet kipróbáltam, hirtelen egyesesen az egekbe szökött a népszerűsége.

Nem is emlékszem, mikor volt ilyen utoljára, de most kénytelen voltam még egy adaggal csinálni, mert még azon melegében elfogyott az egész!


Az alábbiakra lesz szükségünk:

1/2 kg burgonya (főtt, tört, hideg);

5 deka élesztő;

1 kg liszt;

4 db tojás (a negyedik a kenéshez kell);

2 deci tejfel;

35 deka margarin ÉS 10 deka zsír;

1 tk. cukor;

3 tk. só;

20 deka sajt (a sajt típusa ízlés szerinti, de reszelhető legyen pl. trappista);

3 deci tej.


Teendők:

3 tojást felverünk. A margarint a liszttel és sóval összedolgozzuk, és alaposan összekeverjük a cukros tejben felfuttatott élesztőt és a tejfelt a 3 felvert tojással. Ezután lisztes deszkán megdolgozzuk, míg végül az eredmény egy lágy tészta lesz.

Most jön a hajtogatás, amely fiatal koromban sokáig mumus volt a számomra (és lehet, hogy ezzel nem vagyok egyedül), ezért erre a fázisra egy kicsit több figyelmet szánok, és igyekszem részletesen leírni. Ha nem teljesen világos számodra a szimpla és a dupla nyújtás, akkor IDE kattintva részletekbe menő magyarázatot találhatsz róla.

1.) Nyújtjuk a tésztát, megkenjük zsírral és szimplán hajtogatjuk (majd 10 percig hagyjuk pihenni)

2.) Ismét nyújtjuk, lekenjük zsírral, ám ezúttal duplán hajtjuk (majd 10 percig ismét pihenni hagyjuk)

3.) Nyújtjuk a tésztát, megkenjük zsírral és szimplán hajtogatjuk (majd 10 percig hagyjuk pihenni)

4.) Nyújtjuk a tésztát, lekenjük tojással, ráreszeljük a sajtot, majd

5.) Kiszaggatjuk (én mindig belisztezem a szaggatót, hogy ne tapadjon hozzá a tészta. Ezt javaslom Neked is, mert megkönnyíti a munkát)

Előre kizsírozott tepsiben, előmelegített sütőben 220 fokon sütjük húsz percig, de már kb. az első negyedóra végétől figyelemmel kísérjük, hogy hogyan áll. Kész is van, és akár azon melegében is fogyasztható! Jó étvágyat!Keresés ebben a blogban

Havi legjobbak

Ezeket láttad már

Heti legjobbak