2023. szeptember 30., szombat

  • szeptember 30, 2023
  • Ismeretlen szerző
Hatalmas eltéréseket mutat személyenként a novemberre beígért nyugdíjkorrekció - írja a Blikk. A magyar nyugdíjrendszer inflációkövető, ami gyakorlatilag folyamatos emelésre ösztökéli a kormányt, ám a garantált 3,1%-os nyugdíjemelés a gyakorlatban

értelemszerűen annál kisebb összegű, minél alacsonyabb egy bizonyos személy nyugdíja.

Azok számára, akik 60 ezer forintnál kevesebbet kapnak kézhez havonta, a havi emelés összege legfeljebb 1870 Ft lehet.

Még az idén átalakíthatják az Orbán-kormányt: Navracsics Tibor saját tárcát kaphat

Halálos baleset Veszprém közelében: az út szélén várakozó kocsiba hajtott bele egy teherautó

A magyar nyugdíjrendszer inflációkövető, így ha nagyobb a várható infláció, mint amennyi a januári nyugdíjemelés volt, novemberben pótlólagos emelésre köteles a kormány. Januárban 15 százalékos nyugdíjemelés volt, ami kevesebb, mint a várható általános pénzromlás, amelynél egyébként még magasabb is lehet a nyugdíjas infláció. Vagyis novemberben jön a nyugdíjtörvény szerint korrekció, az augusztusi inflációs adatokra és a várható inflációra alapozva. Hogy milyen mértékű, arról a kormány dönt. Csütörtökön ki is derült, mekkora lesz a nyugdíjkorrekció: januárig visszamenőleg 3,1 százalékos nyugdíjemelést kapnak a nyugdíjasok.

A 24.hu kiszámolta, hogy ez mit jelent a gyakorlatban. Jól látszódik, hogy minél kevesebb a nyugdíj, annál kisebb összegű a havi emelés is. Ha a két végletet nézzük, akkor szinte láthatatlan összeg, alig több mint 1000 forint (pontosan 1240 forint) az egy hónapra jutó novemberi nyugdíjemelés havi 40 ezer forintos járandóság mellett, de 62 000 forint az egy hónapra jutó novemberi nyugdíjemelés, havi 2 millió forintos járandóság mellett.

Az összesen mintegy 2,277 millió nyugdíjasból majdnem 74 ezren kapnak havi 60 ezer forintnál kevesebbet – nekik havi 1860 forint vagy kevesebb lesz a havi emelés. Csaknem 156 ezer idősnek havi 80 ezer forintnál kevesebb a juttatása, amire 2480 forint vagy annál kevesebb a visszamenőleges havi emelés jut, csaknem 255 ezer idős ember kap 100 ezer forintnál kevesebbet, akiknek 3100 forint vagy ennél kevesebb egy hónapra vetítve a pótlólagos emelés. 1,368 millióan vannak, akiknek kevesebb az időskori járandóságuk, mint havi 200 ezer forint (ami ugye kevesebb, mint az átlagos nyugdíjjuttatás) – közülük, akik elérik a 200 ezret, azok kaphatnak havi szinten 6200 forint emelést, a többiek ennél kevesebbet.


Keresés ebben a blogban

Havi legjobbak

Ezeket láttad már

Heti legjobbak