2023. szeptember 5., kedd

  • szeptember 05, 2023
  • Ismeretlen szerző
A fogyasztói árak növekedése augusztusban 16, szeptemberben 11-12, októberben 9-10, novemberben 8, decemberben pedig 7 százalékos lesz – erről beszélt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Tranzit Fesztiválon.

Ezek alapján éves átlagban a 17 és fél százalékot is meghaladhatja az infláció idén, miközben év elején csak 15 százalékos emelést kaptak a nyugdíjasok. – hangzott el az RTL Híradójának tudósításában.

A törvény szerint korrekció jár nyugdíjasoknak, ha magasabb az infláció a tervezettnél.

Jelenleg havi 186 ezer forint a mediánnyugdíj – a jogosultak fele ennél többet, a másik fele pedig kevesebbet kap. Ez havi 4600 forinttal nőne két és fél százalékos emelés esetén.

Novemberben januárig visszamenőleg érkezne az emelés, a 11 havi egyszerre, összesen 51 ezer forint – hangzik el a tudósításban.

A Nyugdíjas Szervezetek Érdekegyeztető Tanácsa viszont már a múlt hónapban visszamenőleges emelést követelt, miután kiderült, hogy a vártnál lassabban csökken az infláció.

Az, hogy ilyen hosszú ideig a nyugdíjasok hiteleznek a kormánynak, nem fogadható el.

Különösen a legalacsonyabb ellátást kapóknál okoz ez nagy problémát, akiknek semmi tartalékuk nincsen és egyik hónapról a másikra élnek – mondta az RTL Híradónak Juhász László, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának alapító elnöke.


Keresés ebben a blogban

Havi legjobbak

Ezeket láttad már

Heti legjobbak