2022. november 1., keddHa a legtöbb ember meghallja a rák szót, mint betegséget, első gondolata nem igazán pozitív hozzáállás. A legtöbb esetben nem ismerjük a betegség korai jeleit és emiatt nem tudjuk időben kezeltetni magunkat, így nem is adunk esélyt arra, hogy kizárjuk az életünkből a rákot.

Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége, sokkal ritkábban férfiakban is előfordul. Az egész világon a nők összes daganatának 22%-a emlőrák, Magyarországon évente mintegy 7500 új megbetegedés fordul elő. Az életkort figyelembe véve leginkább 30 éves kor fölött jelentkezik, 50-65 év között a leggyakoribb, az ezt követő években az előfordulása fokozatosan csökken. Az emlőrákban meghaltak száma korábban nőtt, a nyugati országokban ma már csökken.

2003-ban több mint 40 ezer nőben regisztráltak daganatos megbetegedést Magyarországon. A listát az emlődaganatok vezetik – a rákos betegségek számának utóbbi időben tapasztalt növekedése ugyanakkor nem egyértelműen negatív tendencia, hiszen azt is jelzi, hogy a szervezett szűrővizsgálatok és a fejlődő diagnosztikus lehetőségek révén egyre több daganattípust fedeznek fel idejében.


Lássuk a nők esetében azokat a jeleket, amelyek a rákra hívják fel a figyelmet.


- ok nélküli véraláfutás vagy vérzés, ami nehezen áll el

- hirtelen bekövetkezett fogyás

- mellrák esetében a mellbimbó eltorzulása

- nehezen gyógyuló seb, ami gyakran kivérzik, kérgesen kezd el leválni

- véres széklet

- gyakori görcs a medence tájékon, folyamatos puffadás érzet

- gyengeség és fáradtság

- hosszú ideje tartó köhögés és mellkasi fájdalom

- menstruációs cikluson kívüli vérzés


Keresés ebben a blogban

Havi legjobbak

Ezeket láttad már

Heti legjobbak